• Rejestracja
vBHELP.pl - polskie wsparcie vBulletin
  1. #1
    ZLoMik jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    79
    Przydatne posty
    1

    Domyślnie vBridge - Problem z kodowaniem

    Mam taki problem, w wordpresie mam kodowanie UTF-8 a na forum Iso costam-2
    Gdy napisze jakiś post na wordpressie na forum polskie znaki zamieniają się w krzaczki
    Próbowałem zmieniać kodowanie na wordpressie ale wtedy tam nie miałem polskich znaków, natomiast jak zmieniałem v vB to w vB nie miałem

    Jak zmienić żeby te kodowania się "nie gryzły"

    Pozdrawiam
    ( sorry że tak chaotycznie ale sie śpieszę ; p )



  2. #2
    Awatar Max
    Max
    Max jest nieaktywny There's something in the Air ...
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    4 775
    Przydatne posty
    252
    Wpisów
    13

    Domyślnie

    Niestety nie jest możliwa integracja w ten sposób. I na WP i na forum musisz mieć jedno i to samo kodowanie.

    Pzdr


  3. #3
    ZLoMik jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    79
    Przydatne posty
    1

    Domyślnie

    Ok, teraz pytanie jak zmienić kodowanie vBulletin'a na utf-8 bez utraty polskich znaków ;p


  4. #4
    Awatar Max
    Max
    Max jest nieaktywny There's something in the Air ...
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    4 775
    Przydatne posty
    252
    Wpisów
    13

    Domyślnie

    Pobrać bazę, przekonwertować ją na UTF-8 (np. za pomocą programu gżegżołka xp) i podmienić na serwerze.
    Innej opcji nie ma.

    Pzdr


  5. #5
    ZLoMik jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    79
    Przydatne posty
    1

    Domyślnie

    Mam program gżegżółka xp, ale mam problem, gdy klikam START, coś tam się chwile ładuje i wyskakuje:


    Chyba zamiast automatycznego powinienem wybrać któreś z kodowań, tylko które? ; d
    I czy w bazie danych potem będę musiał zmieniać metodę porównywania znaków?
    Jeżeli tak to na jaką?
    Ostatnio edytowane przez ZLoMik ; 15.03.2008 o 13:47


  6. #6
    Awatar WoG
    WoG
    WoG jest nieaktywny vB Specialist
    Dołączył
    lut 2008
    Posty
    2 812
    Przydatne posty
    297
    Wpisów
    1

    Domyślnie

    Spróbuj wybrać format ISO 8859-2 >>> Unicode UTF-8


Podobne wątki

  1. Problem z kodowaniem na forum?
    By Slateer in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 11.11.2010, 19:40
  2. ramka [problm z kodowaniem]
    By MaXFireN in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 15.03.2010, 23:51
  3. Problem z kodowaniem bazy i działaniem funkcji ajax
    By judge in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 18.02.2010, 13:12
  4. problem z kodowaniem
    By kimer in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 15.02.2010, 17:15
  5. Problem z kodowaniem po przeniesieniu bazy
    By mccn in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 09.07.2008, 10:47
Chmurka.pl

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67