• Rejestracja
vBHELP.pl - polskie wsparcie vBulletin
  1. #1
    Diablotic Gość

    Domyślnie Iso-8859-2 -> iso-8859-1 -> utf-8

    Zrobiłem testowe przeniesienie z phpbb by przemo na na vB i chcialbym teraz zmienic kodowanie na UTF-8.
    Forum przema dziala w takiej konfiguracji:
    Forum:
    charset=iso-8859-2
    Baza danych:
    System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
    System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci

    Po przenosinach na vB mam taką konfiguracje:
    Forum:
    charset=ISO-8859-1
    Baza danych:
    System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
    System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci

    Chcialbym teraz ustawic cale vB na UTF-8 zeby nie miec problemow z poprawnym wyswietlaniem polskich znakow. Na chwile obecna ani IE ani Opera nie moze rozpoznac kodowania i polskie znaki to krzaki.
    Myslalem zeby zgrac baze danych z vB i przegżegżółkować ją na utf-8 a potem ustawic w vB UTF-8, czy to bedzie dzialac czy moze powieniem wykonac inne kroki?



  2. #2
    Awatar error
    error jest nieaktywny Stały bywalec
    Dołączył
    lip 2008
    Posty
    197
    Przydatne posty
    2

    Domyślnie

    Najpierw zacznij od wgrania spolszczenia, prze konwertowanego na utf8


  3. #3
    Diablotic Gość

    Domyślnie

    Rzeczywiscie, wgralem spolszczenie i magicznie kodowanie na forum zmienilo sie na charset=ISO-8859-2

    I teraz juz polskie znaki poprawnie sie wyswietlaja wiec nie wiem czy dodawac sobie dodatkowo roboty z konwersja na UTF-8 czy zostawic tak jak jest? Jak sadzicie?


  4. #4
    Awatar error
    error jest nieaktywny Stały bywalec
    Dołączył
    lip 2008
    Posty
    197
    Przydatne posty
    2

    Domyślnie

    Jesli wgrałes kodowanie w utf8, powinno byc w utf8, chcoairz vb czasami dziwne jest i moz einaczje pokazywac.

    Zawsze można spróbowac, ale ja bym chyba zostawił tak jak jest


  5. #5
    Diablotic Gość

    Domyślnie

    Gdzie wgralem utf8?
    Przenioslem sie z przema bez zadnego przekodowywania jak narazie. W bazie danych mam utf8 a na forum ISO-8859-2 czyli baze danych powinienem zostawic a przekodowac tylko forum?


  6. #6
    Awatar error
    error jest nieaktywny Stały bywalec
    Dołączył
    lip 2008
    Posty
    197
    Przydatne posty
    2

    Domyślnie

    Spolszczenie


  7. #7
    Diablotic Gość

    Domyślnie

    Rozumiem, w takim przypadku zrobilem taki maly tescik: Zmienilem tylko kodowanie spolszczenia na UTF-8 i jezeli dobrze rozumiem to majac baze ustawiana tak jak napisalem powyzej polskie znaki powinny sie poprawnie wyswietlac wszedzie oprocz miejsc gdzie sa one brane ze spolszczenia. Czyli np. nazwa forum, podforum, uzytkownikow i w postach znaki polskie powinny sie wyswietlac poprawnie ale sie nie wyswietlaja, czemu?


Podobne wątki

  1. Problem z przejściem z ISO-8859-2 na UTF-8
    By michal in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 28.11.2010, 12:39
  2. Utf-8
    By Husarzykk in forum Instalacja i upgrade
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26.08.2009, 21:46
  3. Język Polski w UTF-8
    By macio76 in forum Spolszczenia
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 11.06.2009, 22:15
  4. Utf-8
    By zenext in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 21.12.2008, 11:52
  5. Konwersja na utf-8
    By Lirt in forum Konwersje
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 01.08.2008, 11:27
Chmurka.pl

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67