• Rejestracja
vBHELP.pl - polskie wsparcie vBulletin
  1. #1
    Caesum jest nieaktywny Początkujący
    Dołączył
    lip 2013
    Posty
    9

    Domyślnie [3.8.4]Kopiowanie bazy z poziomu ACP a polskie znaki

    Witam,

    Od pewnego czasu testuję opcję "kopiowanie Bazy" z ACP i mam taki problem, że za każdym razem, jak później wgrywam tą kopię przez phpmyadmin forum działa, ale bez polskich znaków. Zamiast nich pokazują się znaki zapytania. Ustawianie $config['Mysqli']['charset'] = ''; w config nie pomaga, sprawdziłem również jak znaki wyglądają w samym backupie bazy i są to np:
    Kod:
    ± ¶ ć Ľ ż ł ó
    Podczas gdy w backupie z phpmyadmin są:
    Kod:
    ± ¶ æ ¼ ¿ ³ ó
    Gdy ładuję backup zrobiony przez vB niezależnie od wybranego kodowania znaków są znaki zapytania(zarówno na forum jak i w phpmyadmin). Gdy ładuję backup z phpmyadmin przy kodowaniu znaków utf-8 wszystko działa świetnie. Czy da się coś zrobić, by przy backupie zrobionym w vB polskie znaki pojawiały się poprawnie?

    Dodam jeszcze, że przy pisaniu nowych postów polskie znaki działają już poprawnie.
    EDIT: A, właśnie. Przeglądałem inne tematy, ale niewiele się dowiedziałem.
    Ostatnio edytowane przez Caesum ; 15.09.2013 o 15:27



  2. #2
    Seba jest nieaktywny Advanced Member
    Dołączył
    lut 2009
    Posty
    1 059
    Przydatne posty
    44

    Domyślnie

    Jak otworzysz ten plik na komputerze to sa w nim polskie znaki ?
    Profesjonalne modyfikacje vBulletin oraz style - gg 1981480 badz PW


  3. #3
    Caesum jest nieaktywny Początkujący
    Dołączył
    lip 2013
    Posty
    9

    Domyślnie

    Jak otwieram przez notepad++ w backupie z vbulletin(tym bez polskich znaków) są zamiast nich:
    Kod:
    ± ¶ ć Ľ ż ł ó
    A w normalnym, działającym tak jak trzeba, z phpmyadmin:
    Kod:
    ± ¶ æ ¼ ¿ ³ ó


  4. #4
    Seba jest nieaktywny Advanced Member
    Dołączył
    lut 2009
    Posty
    1 059
    Przydatne posty
    44

    Domyślnie

    To znaczy ze kopia jest wykonana w zlym kodowaniu.
    Profesjonalne modyfikacje vBulletin oraz style - gg 1981480 badz PW


  5. #5
    Caesum jest nieaktywny Początkujący
    Dołączył
    lip 2013
    Posty
    9

    Domyślnie

    Tak też myślałem. Właściwie to mam wrażenie, że vBulletin eksportuje bazę danych w kodowaniu ISO 8859-1 zamiast utf-8. Wprawdzie znaki te można potem porównać i zamienić samemu, właściwie to nawet przetestowałem ten pomysł i wszystko działało wtedy w porządku, ale mimo wszystko nie podoba mi się idea takiego naprawiania polskich znaków. Można to jakoś inaczej naprawić bez ponownego eksportowania bazy?
    Ostatnio edytowane przez Caesum ; 18.09.2013 o 17:18


Chmurka.pl

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67