• Rejestracja
vBHELP.pl - polskie wsparcie vBulletin
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
  1. #1
    ZLoMik jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    79
    Przydatne posty
    1

    Domyślnie Wyświetlanie tematów z danego działu forum na stronie...

    Witajcie,
    Tworze sobie forum na vB, chce jednak żeby tematy z danego działu wyświetlały się na stronie, dzięki tematowi http://vbhelp.pl/artykua-y-faq-f22/a...cja-t2850.html zrobiłem sobie tabele "ostatnie tematy na forum", próbowałem również przerobić ten skrypt tak aby wyświetlał prócz tytułu tematu również jego treść, jednak w tabeli `thread` nie ma kolumny odpowiadającej za treść posta, natomiast w tabeli `post` nie ma kolumny odpowiadającej za id forum...
    Szukałem już praktycznie wszędzie, jednak nie znam się na tym tak dobrze aby napisać swój skrypt od podstaw, bardzo proszę o naprowadzenie mnie na dobrą drogę, lub przedstawienie gotowego skryptu...

    Pozdrawiam



  2. #2
    Awatar falon
    falon jest nieaktywny Advanced Member
    Dołączył
    lip 2008
    Posty
    911
    Przydatne posty
    3

    Domyślnie

    użyj vbadvanced


  3. #3
    ZLoMik jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    79
    Przydatne posty
    1

    Domyślnie

    Nie chce robić strony na vBadvanced ; - )
    Ostatnio edytowane przez ZLoMik ; 15.03.2009 o 17:10


  4. #4
    Awatar falon
    falon jest nieaktywny Advanced Member
    Dołączył
    lip 2008
    Posty
    911
    Przydatne posty
    3


  5. #5
    MatKus jest nieaktywny Advanced Member
    Dołączył
    lip 2008
    Posty
    247

    Domyślnie

    Sorki, ale co to ma wspólnego z własną stroną?

    Tak w skrócie skrypcik, który musisz sobie dopracować.
    Na początku skryptu :
    Kod php:
       chdir('./forum');
       require_once(
    './global.php');
       require_once(
    './includes/class_bbcode.php');
       
    chdir('./..');
       
    $bbcode_parser =& new vB_BbCodeParser($vbulletinfetch_tag_list()); 
    tutaj się gdzieś łączysz z bazą danych. zakładam, że wiesz jak.
    No i gdzieś później
    Kod php:
        $dzial=1// zmienic na taki, z ktorego to ma sie wyswietlac.
        
    $ilosc=5;
          
    $query="SELECT threadid,title,postusername FROM thread WHERE forumid=$dzial ORDER BY threadid DESC LIMIT $ilosc";
          
    $lista_t=mysql_query($query);

          while (
    $temat=mysql_fetch_array($lista_t))
          {
             
    $psql mysql_query("SELECT pagetext , dateline FROM post WHERE threadid=".$temat['threadid']." ORDER BY postid ASC LIMIT 1");
             
    $post=mysql_fetch_array($psql);
             
    $news['pagetext']=$bbcode_parser->parse($post['pagetext']);
             
    $news['title'] = $temat['title'];
             
    $news['threadid'] = $temat['threadid'];
             
    $news['postusername'] =$temat['postusername'];
             
    $news['date']=date ("d.m.y H:i" ,$post['dateline']);

             
    TUTAJ WYŚWIETLASZ NEWSA CZY DO CZEGO TAM CHCESZ UŻYĆ TEGO SKRYPTU

         

    Pisane w zasadzie z pamięci, więc jak jakieś błędy są, to trzeba poprawić
    można by też to zapewne poprawić tak, żeby szło tylko jedno zapytanie jako całośc zamiast do każdego posta osobno, ale mi się nie chce myśleć teraz
    były administrator forum.tibia.pl
    administrator forum.tibiaspy.com


  6. #6
    ZLoMik jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    79
    Przydatne posty
    1

    Domyślnie

    @falon
    Niestety z tego co mi się udało "wytestować" to ta modyfikacja to coś w stylu "ostatnie tematy z forum" ; (

    @Matkus
    Dzięki już sprawdzam ;

    @edit
    Więc dodałem połączenie z bazą i teraz gdy próbuje odpalić skrypt wywala mi błąd
    Kod:
    Unable to add cookies, header already sent.
    File: /home/abcd/domains/strona.pl/public_html/newsy.php
    Line: 1
    Ostatnio edytowane przez ZLoMik ; 15.03.2009 o 18:22


  7. #7
    Awatar falon
    falon jest nieaktywny Advanced Member
    Dołączył
    lip 2008
    Posty
    911
    Przydatne posty
    3

    Domyślnie

    Matkus ale ja nie widzę w wątku że to ma być na osobnej strone.

    Zlomik to można ustawić na konkretne id for żeby wyświetlało, każdą z zakładek możesz personalizować osobno i nadawac tytuły zakładek oczywiście. Myślę żemożna to zrobić żeby było na osobnej stronie. Ja używam wersji dla vbadvanced i jestem zadowolony. Do tego mam to przerobione ze pokazuje mi wątki w inny lepszy sposób.
    Zajrzuj tutaj: http://vbhelp.pl/php-mysql-ajax-f36/...ced-t2946.html
    Na pierwszym zdjęciu jest pokazane co to ci daje a na drugim przykład podobny do tego jak mam to przerobione.


  8. #8
    MatKus jest nieaktywny Advanced Member
    Dołączył
    lip 2008
    Posty
    247

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez ZLoMik Zobacz posta
    Więc dodałem połączenie z bazą i teraz gdy próbuje odpalić skrypt wywala mi błąd
    Kod:
    Unable to add cookies, header already sent.
    File: /home/abcd/domains/strona.pl/public_html/newsy.php
    Line: 1
    Ten wstęp, co napisalem, czyli includowanie tych 2 pierwszych plików, musi nastąpić zanim choć 1 bajt poleci do klienta, czyli zanim cokolwiek gdziekolwiek wyświetlisz.


    falon : napisał, że chce coś z forum mieć na stronie, podał linki do poradnika traktującego o tym, jak zrobić coś we włąsnym skrypcie, więc z tego można wywnioskować, że chce mieć coś na osobnej stronie, własnej. Po za tym potwierdził to kodem błędu
    były administrator forum.tibia.pl
    administrator forum.tibiaspy.com


  9. #9
    ZLoMik jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    79
    Przydatne posty
    1

    Domyślnie

    Jeżeli chodzi o php to jeszcze mało co pojmuję, no więc niestety trochę tego nie rozumiem...
    Czy mniej więcej tak ma wyglądać mój skrypt? :- /
    Kod php:
       <?php
      chdir
    ('./forum');
       require_once(
    './global.php');
       require_once(
    './includes/class_bbcode.php');
       
    chdir('./..');
       
    $bbcode_parser =& new vB_BbCodeParser($vbulletinfetch_tag_list()); 
     
        
    $polaczenie = @mysql_connect('localhost''baza_baza''haslo')
        or die(
    'Brak połączenia z serwerem mysql. Błąd: '.mysql_error());
        
    $db = @mysql_select_db('baza_baza'$polaczenie)
        or die(
    'Nie mogę połączyć się z bazą danych. Błąd: '.mysql_error());

       
         
    $dzial=3// zmienic na taki, z ktorego to ma sie wyswietlac.
        
    $ilosc=5;
          
    $query="SELECT threadid,title,postusername FROM thread WHERE forumid=$dzial ORDER BY threadid DESC LIMIT $ilosc";
          
    $lista_t=mysql_query($query);

          while (
    $temat=mysql_fetch_array($lista_t))
          {
             
    $psql mysql_query("SELECT pagetext , dateline FROM post WHERE threadid=".$temat['threadid']." ORDER BY postid ASC LIMIT 1");
             
    $post=mysql_fetch_array($psql);
             
    $news['pagetext']=$bbcode_parser->parse($post['pagetext']);
             
    $news['title'] = $temat['title'];
             
    $news['threadid'] = $temat['threadid'];
             
    $news['postusername'] =$temat['postusername'];
             
    $news['date']=date ("d.m.y H:i" ,$post['dateline']);
             
             
    TUTAJ WYŚWIETLASZ NEWSA CZY DO CZEGO TAM CHCESZ UŻYĆ TEGO SKRYPTU 

         
    }  
        
    ?>


  10. #10
    MatKus jest nieaktywny Advanced Member
    Dołączył
    lip 2008
    Posty
    247

    Domyślnie

    coś w tym stylu powinno zadzialac, o ile ten skypt nie jest włączany z innego, który już coś wyświetlił wcześniej.
    były administrator forum.tibia.pl
    administrator forum.tibiaspy.com


Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Wyświetlanie sub-for na stronie głównej
    By notopa. in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 26.03.2010, 12:12
  2. Lista tematów z działu na stronie tematu
    By marcinpl87 in forum Poszukiwania
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 28.09.2009, 15:00
  3. Wyświetlanie wybranych działów w panelu ostatnich tematów
    By pawelx1988 in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05.04.2009, 21:37
  4. Wyświetlanie tagów na stronie głównej !
    By samuel in forum Instalacja i upgrade
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 05.01.2009, 15:57
  5. Wyświetlanie subfor na stronie głownej
    By belfik in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 10.06.2008, 10:18
Chmurka.pl

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67