@jaryx, cizu, Mind: nigdy nie będzie tak, aby każdy był zadowolony. To raz.
Dwa: odczepcie się od moich "jajek", niedługo będę bał się odwiedzić Wasze profile... Ja nie z tych.
Jeszcze raz, dla tych którzy się nie doczytali, podaję motywacje do takich, a nie innych decyzji:
1. vBHELP.pl nie jest oficjalnym supportem, który miałby możliwość pewnej, konkretnej weryfikacji osób z licencją.
2. I nim nie będzie przez długie miesiące (lub lata). Wydawca vBulletin nie jest zainteresowany stworzeniem oficjalnego wsparcia w Polsce.
3. Jakąś drogę trzeba obrać. Jako, że nie mamy możliwości dokładnego selekcjonowania użytkowników (co silnie argumentują dwa powyższe punkty), stawiam na wiedzę i obeznanie ze skryptem, na wzajemną pomoc. Patrząć ogólnie chyba nie jest to najgorsza droga rozwoju jaką możemy podjąć.
4. vBHELP.pl warezem nie było, nie jest, nie będzie i nigdzie w tę stronę nie zmierza. Nie wiem w ogóle skąd takie pomysły (nigdy nie pojawił się u nas żaden nielegalny skrypt).
Na koniec przykład, który jako ludzie inteligentni powinniście sobie odpowiednio przełożyć.
Windows jest oprogramowaniem płatnym (proszę bez komentarzy, że czepiłem się Windowsa tu i w poprzednim temacie, po prostu jest to coś znanego wszystkim). Oprogramowanie jak każde inne płatne. Windows i vBulletin - płatne oprogramowania. Wsparcie vB w Polsce mamy jedno - vBHELP.pl.
Natomiast for wspierających okienka jest więcej: winforum.pl , xp.net.pl/forum, windows7forum.pl (pierwsze 3 wyniki z 1. strony Google).
Wskażcie mi jedno forum gdzie sprawdza się legalność posiadanej kopii systemu. Absurd!
Po raz kolejny idealnie pasuje stwierdzenie: zajmijmy się zabawą w vb, a przestępczość zostawmy policji".
Wiecie już do czego cały czas zmierzam? Nie róbmy rewolucji, kiedy nie mamy do tego odpowiednich środków.
Sam płacę za licencje, wiem ile to kosztuje. Ale cieszę się, że mogę wspierać projekt, rozbudowę skryptu. Wiem, że to właśnie moje pieniądze na to pozwalają. I naprawdę, nie ciśnie mnie kolka, że ktoś inny owej licencji nie kupił. Jest mi to po prostu obojętne (jako prywatnemu klientowi).
Natomiast jako administrator vBHELP.pl, korzystania z nielegalnych kopii nie popieram. Jest to łamanie normy moralnej i prawnej.