• Rejestracja
vBHELP.pl - polskie wsparcie vBulletin
  1. #1
    m4r1usz jest nieaktywny Początkujący
    Dołączył
    cze 2008
    Posty
    11

    Domyślnie Krzaki na forum

    Po przeniesieniu forum na dedyka mamy krzaki na forum.
    Nie rozumiem tylko dlaczego w bazie danych wyświetlane są polskie znaki bez błędów, a już na forum zamiast żą itp są "?"



  2. #2
    Awatar Mateusz
    Mateusz jest nieaktywny vBHELP.pl Team
    Dołączył
    lut 2008
    Przegląda
    Gdańsk
    Posty
    542
    Przydatne posty
    118
    Wpisów
    2

    Domyślnie

    Sprawdź czy w bazie danych dalej są normalne znaki zamiast "?" (wątpię). Jeśli tak to zmień kodowanie znaków w bazie.


  3. #3
    m4r1usz jest nieaktywny Początkujący
    Dołączył
    cze 2008
    Posty
    11

    Domyślnie

    Dalej są polskie znaki.
    Zmieniałem już w bazie danych kodowanie i nie pomogło.


  4. #4
    Seba jest nieaktywny Advanced Member
    Dołączył
    lut 2009
    Posty
    1 059
    Przydatne posty
    44

    Domyślnie

    A może tak poszukaj, bo temat wałkowany setki razy, więc nie widzę sensu pisania możliwych przyczyn po raz 154.
    Profesjonalne modyfikacje vBulletin oraz style - gg 1981480 badz PW


  5. #5
    Awatar Grzegorz
    Grzegorz jest nieaktywny Ja tu tylko sprzątam
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    1 620
    Przydatne posty
    111

    Domyślnie

    W wyszukiwarce wpisz kodowanie, będziesz miał całą masę rzeczy o twoim problemie.
    Potrzebujesz stylu dla swojego forum? Chcesz przenieść styl z vbulletin 3 na vbulletin 4? Pisz PW


  6. #6
    m4r1usz jest nieaktywny Początkujący
    Dołączył
    cze 2008
    Posty
    11

    Domyślnie

    Panowie ja zacząłem od przeszukania forum. I gdyby jakiś sposób mi pomógł nie zwracałbym ...
    Zmieniałem kodowanie w bazi danych, zmieniałem w PA na forum, ściągnąłem gżegżółkę.
    Jedyne do czego doszedłem to że jak w config.php zmienie kodowanie na
    Kod:
    $config['Mysqli']['charset'] = 'latin2';
    To strona główna forum tj. nazwy działów i opisy działów mają polskie znaki. PA też ma, jedynie w treści postów dalej krzaczy i prócz "?" mam jeszcze
    czekanie po flopie i turnie ( chociaş tutaj zdawa�o mi si� ci�gle şe przeciwnik nic nie z�apa� i jeşeli mu nie dam dobra� do czegokolwiek to mi si� nie wyp�aci, niestety dobra� do lepszego fulla)
    Może w pliku odpowiedzialnym za wyświetlanie postów też idzie gdzieś zmienić na "latin2" jeżeli coś takiego jest.


  7. #7
    Awatar Grzegorz
    Grzegorz jest nieaktywny Ja tu tylko sprzątam
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    1 620
    Przydatne posty
    111

    Domyślnie

    Dużo masz tych postów? Możesz zrobić tak:
    1) Napisać post z wszystkimi polskimi znakami
    2) wyeksportować samą tabelę post
    3) Podejrzeć w jakiej postaci zapisały się znaki w twoim poście.
    4) Zamienić notatnikiem krzaki na odpowiednie znaki z twojego posta.

    Najprostsze rozwiązanie a ratowało mnie nie raz
    Potrzebujesz stylu dla swojego forum? Chcesz przenieść styl z vbulletin 3 na vbulletin 4? Pisz PW


  8. #8
    m4r1usz jest nieaktywny Początkujący
    Dołączył
    cze 2008
    Posty
    11

    Domyślnie

    A istnieje możliwość rozpoznania jaki znaczek odpowiada za jaką literę?
    Wtedy może by się dało napisać skypt w php który by podmienił znaczki na polskie litery.


  9. #9
    Awatar Vanad
    Vanad jest nieaktywny Stały bywalec
    Dołączył
    lis 2008
    Przegląda
    East Side
    Posty
    332
    Przydatne posty
    35

    Domyślnie

    Raczej, nie gdyż "?" może odpowiadać zarówno za ź jak i ż więc samemu trzeba.

    A spróbuj
    $config['Mysqli']['charset'] = 'utf8';


  10. #10
    m4r1usz jest nieaktywny Początkujący
    Dołączył
    cze 2008
    Posty
    11

    Domyślnie

    Próbowałem chyba wszystkich możliwych kombinacji i w PA i w config.php i w bazie danych.
    Pierwszy raz spotykam się z takimi cudami, przenosiłem kilka raz fora vb i inne i nigdy nie było tego typu problemów.

    Problem tkwił w plikach msi bo forum było połączone z portalem prze bbpixel, ale już został rozwiązany. W confingach msi też trzeba było ustawić kodowanie.
    Ostatnio edytowane przez m4r1usz ; 14.12.2010 o 01:20


Podobne wątki

  1. Krzaki po aktualizacji z vb 3.8.5 na vb3.8.6
    By day-dreamer in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 14.07.2010, 16:46
  2. Krzaki przy konwersji
    By MaTeK_ in forum Konwersje
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05.07.2010, 08:11
  3. Shoutbox krzaki
    By michalp in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 10.12.2008, 23:44
  4. Po konwersji krzaki
    By Vo!teZ in forum Konwersje
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 30.10.2008, 02:30
  5. Krzaki ;/
    By BuLi! in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 01.10.2008, 12:33
Chmurka.pl

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67