• Rejestracja
vBHELP.pl - polskie wsparcie vBulletin
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
  1. #1
    michal jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    lis 2010
    Posty
    62
    Przydatne posty
    6

    Domyślnie Problem z przejściem z ISO-8859-2 na UTF-8

    Witam,

    Mam vb 4.0.8 z ustawieniami:
    charset=ISO-8859-2
    $config['Mysqli']['charset'] = 'latin2';

    Z ustawineiami bazy:

    character_set_client utf8
    character_set_connection utf8
    character_set_database latin2
    character_set_results utf8
    character_set_server latin2
    character_set_system utf8

    Ponieważ, tak jak pisałem we wcześniejszym poście, chcę połączyć vb z fb ,aby nie było problemu z polskimi literami muszę przejsc z vb na UTF-8

    Provider skonwertował mi bazę:

    character_set_client utf8
    character_set_connection utf8
    character_set_database utf8
    character_set_results utf8
    character_set_server latin2
    character_set_system utf8

    Zmieniłem
    charset=UTF-8
    i
    zaremowałem
    //$config['Mysqli']['charset'] = 'latin2';

    Zamiast polskich liter ma ? w czarnych rąbach

    kiedy próbuję ustawić

    $config['Mysqli']['charset'] = 'utf8';

    otrzymuje błąd:

    Warning: array_keys() [function.array-keys]: The first argument should be an array in [path]/packages/vbcms/widget/recentthreads.php on line 373

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in [path]/packages/vbcms/widget/recentthreads.php on line 375

    Warning: array_keys() [function.array-keys]: The first argument should be an array in [path]/packages/vbcms/widget/recentposts.php on line 356

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in [path]/packages/vbcms/widget/recentposts.php on line 357

    Warning: array_merge() [function.array-merge]: Argument #2 is not an array in [path]/includes/functions_databuild.php on line 2174

    Czy macie jakiś pomysł w czym może tkwić problem?

    Z góry dziękuje
    Michał



  2. #2
    Awatar Max
    Max
    Max jest nieaktywny There's something in the Air ...
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    4 775
    Przydatne posty
    252
    Wpisów
    13

    Domyślnie

    A jak wyglądają polskie znaki diakrytyczne bezpośrednio w bazie danych?


  3. #3
    michal jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    lis 2010
    Posty
    62
    Przydatne posty
    6

    Domyślnie

    PHPMyAdmin poprawnie wyświetla polskie znaki, a jak zrobię eksport do SQL są zakodowane w UTF-8


  4. #4
    Awatar Max
    Max
    Max jest nieaktywny There's something in the Air ...
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    4 775
    Przydatne posty
    252
    Wpisów
    13

    Domyślnie

    AdminCP -> Języki i frazy -> Zarządzaj językiem -> Polski -> Ustawienia
    Zmieniłeś na UTF-8?


  5. #5
    michal jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    lis 2010
    Posty
    62
    Przydatne posty
    6

    Domyślnie

    Tak zmieniłem


  6. #6
    Awatar Max
    Max
    Max jest nieaktywny There's something in the Air ...
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    4 775
    Przydatne posty
    252
    Wpisów
    13

    Domyślnie

    A jak wygląda sprawa nowych postów, również posypane?


  7. #7
    michal jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    lis 2010
    Posty
    62
    Przydatne posty
    6

    Domyślnie

    No właśnie przed chwilą sprawdziłem i nowe są ok
    Po eksporcie jest inne kodowanie
    Stary post litera ą to: Ä… - to jest UTF-8
    Nowy post litera ą to: Ă„Â… - ?

    Nie mam pojęcia co jest to drugie kodowanie i dlaczego aż na 4 bajtach?
    Ostatnio edytowane przez michal ; 25.11.2010 o 23:09


  8. #8
    Awatar Max
    Max
    Max jest nieaktywny There's something in the Air ...
    Dołączył
    sty 2008
    Posty
    4 775
    Przydatne posty
    252
    Wpisów
    13

    Domyślnie

    Wprowadź bezpośrednio do bazy danych jakieś normalne polskie znaki tj. ś, ą, ł, ó, Ą, Ś, Ó, Ł i powiedz jak wyświetlają się na forum?


  9. #9
    michal jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    lis 2010
    Posty
    62
    Przydatne posty
    6

    Domyślnie



  10. #10
    michal jest nieaktywny Użytkownik
    Dołączył
    lis 2010
    Posty
    62
    Przydatne posty
    6

    Domyślnie

    Te 4 bajty wyglądają tak jakby 2-krotnie odbywało się kodowanie.


Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Czy macie problem w wersji 4.0.4 z wejściem na profile
    By baciarek in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 25.06.2010, 10:44
  2. Iso-8859-2 -> iso-8859-1 -> utf-8
    By Diablotic in forum Konwersje
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 25.02.2010, 11:27
  3. Problem z Wejściem na Forum
    By neopl in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 04.10.2009, 14:26
  4. problem z wejściem na kolejną podstronę TUTAJ
    By Asko1 in forum Sugestie i problemy
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 18.11.2008, 07:43
  5. problem z wejściem na forum
    By day-dreamer in forum Pytania i problemy
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01.06.2008, 21:43
Chmurka.pl

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67